WereldkaartenShop-logo-algemeen

Over Wereldkaarten.Shop

WereldkaartenShop heeft een unieke collectie met handgemaakte Wereldkaarten, Landkaarten, Stadskaarten en sinds kort ook Stadsgezichten.
De webshop is een activiteit van ontwerper en reisliefhebber Ricardo Bouman uit Zoetermeer. Ricardo is in het dagelijks leven grafisch ontwerper,
(reis)fotograaf en eigenaar van ontwerpbureau Desenho Vormgeving in Zoetermeer.

13 in een dozijn en oubollige staatkundige kaarten, daar doe ik niet aan

Als ontwerper & illustrator creëer ik handgemaakte wandkaarten zoals ik de wereld graag zie.
Namelijk: grenzeloos, kleur- en contrastrijk, artistiek of juist heel modern en gemaakt met liefde voor de wereld, het reizen, de natuur, de culturen, het grafische vak en met een dikke knipoog naar de hedendaagse interieurstijlen.
"Creativiteit kost tijd" en het illustreren van handgemaakte kaarten en collages zijn tijdrovende klussen.
Via deze webshop verkoop ik alleen mijn eigen illustraties en niet van andere bronnen. Je zult bij WeredkaartenShop daarom geen gigantische collectie vinden waar je door allerlei uitgemolken concepten de bomen het bos niet meer ziet.
Gelukkig maar, want in plaats daarvan presenteer ik je unieke en overzichtelijke (wereld)kaarten collectie, met wanddecoraties die je niet gauw bij je buren aan de muur zult zien hangen.
 
 

Ontstaan vanuit hobby

In mijn vrije tijd ben ik een echte traveljunkie en combineer dit met "reis- en natuurfotografie". Ik ben gek op natuur(parken) en het maken van stedentrips.
De afgelopen jaren heb landen bezocht als Nieuw Zeeland, Noord-Amerika, Noorwegen, Brazilië, HongKong en verschillende Europese (ei)landen.
Vanuit mijn interesse in schilderkunst, illustratie, interieurdesign, reizen en eindeloos turen in Bosatlassen en Google Earth, ontstond bij mij het idee om de ouderwetse wereld- en landkaarten eens in een moderner jasje te steken. Hedendaagse interieurs schreeuwen namelijk om kleurrijke en/of moderne wanddecoraties. En een kleurrijke of moderne wereldkaart aan de muur is altijd een geslaagde idee in de woon- en zakelijke interieurs. En vooral als je zelf ook een reislustige persoon bent.

Hoe is de webshop ontstaan?

Het begon allemaal in eind 2015 toen het mij leuk leek om op mijn kantoor en woonkamer een wereldkaart en een landkaart van Nieuw Zeeland aan de muur te hangen. Ik heb toen gezocht naar kaarten, maar zonder succes. Teveel van hetzelfde en veel massaproducties die er nep uitzien en waar ik persoonlijk helemaal niks mee heb.
Met nep bedoel ik dat een kaart overduidelijk met Photoshop is gemaakt en niet handgemaakt is met bijvoorbeeld verf- of inktsoorten.

Ik schilder zelf al vanaf mijn 10e jaar. Ik maak graag landschappen en stadsgezichten en besloot daarom om zelf aan de slag te gaan en een kleurrijke wereldkaart te schilderen in aquarel. Ik merkte al gauw dat ik dit erg leuk vond om te doen en zo ontstonden er steeds meer leuke illustraties die langzamerhand uitgroeide tot een collectie. Het heeft ongeveer één jaar geduurd om de collectie te schilderen en de webshop te bouwen die begin januari 2017 live ging.
Het schilderen en illustreren van kaarten is een hobby en de webshop beheer ik in mijn vrije tijd.

Een duidelijke toekomstvisie

De webshop zoals het nu is, is nog maar het begin. Ik zal op den duur steeds nieuwe categorieën en leuke (actuele) thema's toevoegen/vervangen die perfect combineren met de hedendaagse interieurstijlen. Denk bijvoorbeeld aan de Industriële- en Scandinavische interieurs en niet te vergeten de Urban Jungle.
In begin 2018 is een nieuwe categorie "Stadsgezichten" toegevoegd aan de collectie.
Nieuwe creaties, werkprocessen en andere leuke ontwikkelingen publiceer ik via Instagram en Facebook.

Instagram.com/wereldkaartenshop

Facebook.com/wereldkaarten

 

WereldkaartenShop zet zich in voor het goede doel

Eind 2017 kreeg ik de opdracht om een wereldkaart te illustreren, bestemd voor het kantoor van hulporganisatie CARE Nederland in Den Haag.
Tijdens het illustreren bedacht ik me dat het een mooi idee was om deze wereldkaart in te zetten om het goede doel te steunen. Het idee om deze kaart via mijn webshop aan te bieden als print en een deel van het winstbedrag te doneren aan de CARE Noodhulpfonds werd positief ontvangen door CARE Nederland.
De CARE Wereldkaart is verkrijgbaar via onderstaande knop.
 

VRAGEN EN ANTWOORDEN

In de zomer van 2017 stond ik voor de eerste keer op Markt in het Park in Zoetermeer.
Er waren veel mensen geïnteresseerd in mijn wereldkaarten, maar er waren ook mensen die serieuze vragen stelden.
Hieronder lees je enkele van deze vragen en mijn antwoorden.


Wat is het grote verschil tussen jou werk en dat van andere wandkaarten-webshops?

Het grote verschil zit 'm vooral in de kwaliteit van de illustraties en het uiteindelijke eindproduct. Als grafisch ontwerper ben ik zelf erg kritisch op mijn eigen werk, dus alleen de beste en mooiste ontwerpen verdienen een plekje in de collectie.
Alle kaarten in deze webshop zijn handgemaakte schilderijen en digitale ontwerpen die ik zelf ontworpen heb en vervolgens op professionele wijze heb gedigitaliseerd zodat ze perfect kunnen worden geproduceerd.

Massaproducties hebben veelal een goedkope en onrealistische uitstraling en worden in meeste gevallen met goedkope inkt geproduceerd, waardoor het werk dus al vrij snel zijn kleur zal verliezen. Ook zijn er webshops met megagrote kaarten-collecties. Erg leuk die oneindige keuze, maar dit duidt op een vorm van uitmelking van (al bestaande) concepten en zijn vaak ook kaarten die wereldwijd bij talloze webshops worden aangeboden.
Het tekenen en schilderen van een wandkaart kost gemiddeld 15 a 20 uur om te maken. Als een kaart is afgerond, fotografeer ik het kunstwerk in hoge resolutie. Met behulp van fotografische software (zoals Photoshop en Lightroom), optimaliseer ik het gedigitaliseerde werk op het gebied van witbalans, scherpte en kleurcontrast. Deze handelingen zorgen ervoor dat de kaarten zo scherp en zo realistisch mogelijk kunnen worden geprint op alle materiaalsoorten.
Om professionele prints te kunnen aanbieden, werk ik samen met Werk aan de Muur. Dit is een innovatieve en awardwinning printbedrijf die garant staat voor hoog kwalitatieve printproducties op bijzondere materialen en een uitstekende service.

Maak je (ook) kaarten met Photoshop(filters), 3D-software, Mapbox of OpenStreetMap?

Nee, daar doe ik niet aan.

Ik gebruik Photoshop, niet om wereld- en landkaarten mee te maken.
Ik gebruik Photoshop alleen om op digitale wijze te optimaliseren zodat mijn handgeschilderde kaarten zo mooi en realistisch mogelijk kunnen worden geprint op de beschikbare materiaalsoorten.
Het gebruik van gratis topografische software zoals Mapbox en/of OpenStreetMap (OSM) met als doel stadskaarten te verkopen gaat geheel tegen mijn principes als grafisch ontwerper. Als illustrator en ontwerper creëer ik originele kunstwerken met analoge- en digitale mediums. Dit zijn illustraties die ik met trots aanbied omdat alles wat ik presenteer in mijn webshop, handgemaakte creaties zijn en niet van het internet zijn geplukt.

Zijn jouw moderne wereldkaarten ook handgemaakt?

Mijn moderne kaarten zoals de Geometrische Wereldkaart, heb ik geïllustreerd op de computer met een digitale tekenpen.
Een digitale tekenpen is in feite gewoon een tekenpen, alleen verschijnen de getekende lijnen niet op papier maar direct op mijn beeldscherm.
Dus ja, mijn moderne wereldkaarten zijn ook handgemaakt, alleen niet analoge maar op digitale wijze.
-

Illustreren en schilderen is mijn hobby.

Naast het illustreren van kaarten, schilder ik ook graag landschappen en stadsgezichten. Schilderen is iets wat ik al van kinds af aan doe en is voor mij een mooie manier om mezelf op artistieke wijze te uiten. Je zou kunnen zeggen dat al mijn reisgerelateerde kunstwerken, visuele vertalingen zijn van mijn de reizen en mooie herinneringen die ik de afgelopen jaren heb mogen meemaken.Met vriendelijke groet,

Ricardo Bouman | Creatief eigenaar van Wereldkaarten.Shop en Desenho Vormgeving

Wees geïnspireerd door mijn creatieve werk, maar respecteer mijn creaties zoals ik creaties van anderen respecteer.
Op alle beelden in mijn webshop rust Copyright