WereldkaartenShop-logo-algemeen

De persoon en het verhaal achter deze creatieve wereldkaarten webshop

parallax background
 

Informatie over WereldkaartenShop

Welkom ik ben Ricardo Bouman, creatief eigenaar van Wereldkaarten.shop.
In het dagelijks leven ben ik een grafisch ontwerper, fotograaf en illustrator. Al van jongs af aan besteed ik mijn vrije tijd aan creatieve hobby's als tekenen en schilderen. In het jaar 2000 begon ik de studie grafisch vormgeven op Grafisch Lyceum in Rotterdam. In 2005 verliet ik het pand met 2 grafische diploma's op zak. Na mijn studietijd volgde een mooie reis door het zuiden van Brazilië.
Daarna ging ik aan de slag als grafisch vormgever bij een grote media-bedrijf in Den Haag en een ontwerpbureau in Delft. In 2011 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf, ontwerpbureau Desenho Vormgeving in Zoetermeer.
Vanaf 2006 ben ik steeds meer gaan reizen en fotograferen. Fotografie is uitgegroeid tot (een uit de hand gelopen) hobby en langzamerhand uitgegroeid tot een belangrijke activiteit binnen mijn bedrijf. Klik hier voor mijn fotografische portfolio.
Als ode aan al mijn reizen, ben ik in 2016 begonnen met het illustreren van wereldkaarten. Landen die ik bezocht heb zijn: Brazilië, West-Amerika, Noorwegen, Hong-Kong, Australië, Nieuw-Zeeland en Europese (ei)landen zoals Portugal, Madeira, Kreta, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en het mooie Toscane en Venetië in Italië.
Ik schilder wereldkaarten zoals ik de wereld graag zie, namelijk: kleurrijk, contrastrijk, expressionistisch, abstract of juist heel modern en minimalistisch. Ook experimenteer ik graag met mediums als inkt- en verfsoorten en natuurlijke materialen zoals koffiebonen en houtsoorten. Mijn favoriete medium is aquarel, zowel voor het schilderen van wereldkaarten als stadsgezichten en landschappen. Ik creëer vanuit ideeën en inspiratie en zo nu en dan met een knipoog naar hedendaagse interieurstijlen en woontrends.
"Creativiteit kost tijd" en het illustreren van handgemaakte kaarten en collages zijn tijdrovende klussen.
Via deze webshop verkoop ik alleen mijn eigen werk. Je zult hier daarom geen megagrote collectie vinden met meer dan 90 wereldkaarten, maar juist een unieke collectie van handgemaakte kaarten.

 
Schilderen in aquarel is voor mij een vorm van ontspanning. Het creëren van kunst gaat bij mij niet om meer meer meer, maar juist om het plezier tijdens het illustratie-, schilder- of collageproces. Mijn collage van de 'Wereldkaart in Koffiebonen' (zie foto hiernaast) heeft een formaat van160x90cm en heeft ongeveer 8 maanden de tijd gekost om te maken (uiteraard tussen de bedrijven door en in mijn vrije tijd). Je kunt dus wel nagaan dat ik dit soort creatieve projecten echt voor mijn plezier doe en dat je wel een beetje gek moet zijn om dit te doen, want er zitten letterlijk honderden koffiebonen in deze collage verwerkt. Waarom ik dit werk gemaakt heb? Omdat ik gek ben op koffie. Espresso om precies te zijn, dus deze bijzondere wereldkaart heeft een mooie plek gekregen in mijn eigen ontwerpstudio. Deze unieke wereldkaart is uiteraard ook verkrijgbaar als print via de webshop.
Benieuwd naar dit kunstwerk? Klik hier voor meer informatie.
 

Ontstaan vanuit hobby

In mijn vrije tijd ben ik een echte traveljunkie en combineer dit met "reis- en natuurfotografie". Ik ben gek op natuur(parken) en stedentrips.
Vanuit mijn interesse in schilderkunst, illustratie, interieurdesign, reizen en eindeloos turen in Bosatlassen en Google Earth, ontstond bij mij het idee om de ouderwetse wereld- en landkaarten eens in een moderner jasje te steken.
Woon- en zakelijke Interieurs schreeuwen soms om kleurrijke of moderne wanddecoraties. Een unieke wereldkaart aan de muur is dan vaak een geslaagde idee, vooral als je reislustig bent ingesteld of als je bedrijf te maken heeft met wereldhandel.
 

Hoe is de webshop ontstaan?

Het begon allemaal in eind 2015 toen het mij interessant leek om in mijn kantoor en woonkamer een artistieke wereldkaart en een landkaart van Nieuw Zeeland aan de muur te hangen. Ik ben toen op zoek gegaan op verschillende webshops, maar zonder succes. Veel webshops boden dezelfde massaproducties die wereldwijd worden verkocht. Heel veel kaarten zien er ook erg nep uit.
Met nep bedoel ik dat de kaart overduidelijk in Photoshop is gemaakt en dus geen handgemaakt kaart is met bijvoorbeeld verf- en inktsoorten.

Ik schilder zelf graag landschappen en stadsgezichten en besloot daarom zelf een kleurrijke wereldkaart te schilderen in aquarel. Al snel raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het illustreren van wereld- en landkaarten en later volgden ook stadskaarten. Op een gegeven moment besloot ik om een collectie op te bouwen, met als doel een webshop te beginnen. Het heeft ongeveer één jaar geduurd om een collectie te schilderen en vervolgens de webshop te bouwen. In januari 2017 lanceerde ik de webshop WereldkaartenShop en sindsdien worden er nieuwe wereld- en landkaarten toegevoegd aan de collectie.
Nieuwe creaties, werkprocessen, winacties en andere ontwikkelingen publiceer ik op mijn Instagram pagina via " @wereldkaartenshop
 

VRAGEN EN ANTWOORDEN

In de zomer van 2017 stond ik voor het eerst op Markt in het Park in Zoetermeer. Er waren veel mensen geïnteresseerd in mijn wereld- en landkaarten, maar er waren ook mensen die serieuze vragen stelden. Hieronder lees je enkele van deze vragen en mijn antwoorden.

 

Wat is het grote verschil tussen jou werk en dat van andere wandkaarten-webshops?

Er zijn meerdere verschillen, maar het grootse verschil zit 'm vooral in de kwaliteit van de illustraties en van de wanddecoratie (printproduct) wat je uiteindelijk aan de muur hangt.
Als grafisch ontwerper ben ik erg kritisch op mijn eigen werk. Alleen de beste designs verdienen een plek in de collectie.
Massaproducties hebben veelal een goedkope uitstraling en hebben soms onrealistische designs. Een goed voorbeeld is Indonesië, dat vaak als één eilland word weergegeven, terwijl het uit talloze eilandjes bestaat. Dit soort mooie details vind ik leuk om weer te geven en zie je dus terug in mijn werk. Massaproducenten gebruiken vaak ook goedkopere inktsoorten waardoor een print al vrij snel zijn oorspronkelijke kleur zal verliezen en vaak is Zwart niet echt zwart, maar eerder een grijssoort. De producties van WereldkaartenShop worden allen in Nederland uitgevoerd met professionele printers die met maar liefst 12 UV-bestendige inktkleuren printen. Massaproducenten ontwerpen meestal zelf geen kaarten, maar weten het wel mooi te verkopen als 'onze kaarten' Dit soort bedrijven willen zo snel mogelijk de vruchten plukken van een woontrend en kopen daarom alleen illustraties in, om vervolgens te verkopen als print. Dit zijn vaak illustraties die wereldwijd worden aangeboden door talloze ander webshops. Massaproducties zijn misschien ietsje goedkoper, maar zeker niet uniek te noemen en zijn ook vaak op topografische vlak niet realistisch.

Hoe lang duurt het om een kaart te maken en hoe is het mogelijk dat een schilderij verkrijgbaar is als een print ?

Het tekenen en schilderen van een wandkaart kost gemiddeld 15 a 20 uur om te maken. Als een kaart is afgerond, fotografeer ik het kunstwerk in hoge resolutie met een professionele spiegelreflexcamera. Met behulp van fotografische software (zoals Photoshop en Lightroom), optimaliseer ik het gedigitaliseerde werk op het gebied van witbalans, scherpte en kleurcontrast, zodat het digitale bestand overeenkomt met het originele schilderij. Deze handelingen zorgen er ook voor dat de kaarten zo scherp en zo realistisch mogelijk kunnen worden geprint op alle materiaalsoorten.
Om professionele prints te kunnen aanbieden, werk ik samen met Werk aan de Muur. Dit is een innovatieve en awardwinning printbedrijf die garant staat voor hoog kwalitatieve printproducties op bijzondere materialen en een uitstekende (klanten)service.
 

Maak je (ook) kaarten met Photoshop(filters), 3D-software, Mapbox of OpenStreetMap?

Nee, daar doe ik niet aan.
Ik gebruik Photoshop, niet om wereld- en landkaarten mee te maken.
Ik gebruik Photoshop alleen om het digitale bestand van mijn geschilderde werk op digitale wijze te optimaliseren, zodat het zo realistisch mogelijk kan worden geprint op de beschikbare materiaalsoorten.
Het gebruik van gratis topografische software zoals Mapbox en/of i.c.m. OpenStreetMap (OSM) met als doel stadskaarten te verkopen, gaat in tegen mijn principes als creatieve ontwerper. De al bestaande topografische kaarten op www.OpenStreetMap.nl vallen binnen de CC0 - Creative Commons regelgeving en zijn gratis te gebruiken voor iedereen. En merendeel van de webshops die stadskaarten verkopen maken hier gretig gebruik van. Want tja, deze kaarten liggen voor het oprapen. WereldkaartenShop loopt niet mee met dit soort schaapskuddes. In plaats van het verkopen van gratis kaarten, creëer ik zelf unieke wereld- en landkaarten die ik met trots verkoop als 'eigen design'.

Zijn jouw moderne wereldkaarten ook handgemaakt?

Mijn moderne kaarten zoals de Geometrische Wereldkaart, heb ik geïllustreerd op de computer met een digitale tekenpen.
Een digitale tekenpen is in feite gewoon een tekenpen, alleen verschijnen de getekende lijnen niet op papier, maar direct op het beeldscherm.
De onderstaande Typografische Wereldkaart is een ander verhaal. Om deze te creëren heb ik echt een flinke puzzel in elkaar moeten zetten, bestaande uit getypte landnamen (in het Nederlands) in verschillende corpsgroottes. Het lettertype heb ik wel overal hetzelfde gehouden, want anders zou het kunstwerk te druk worden.
 

Waar is Antarctica?

Goede vraag! Antarctica word in een wereldkaart altijd afgebeeld als langwerpige strook onderaan de wereldkaart. Dit vind ik zelf niet zo fraai. In een staatkundige wereldkaart is het tonen van Antarctica natuurlijk de normaalste zaak van de....wereld (haha), maar artistiek gezien zorgt Antarctica voor een onbalans in de compositie. Bij het vertonen van Antarctica zal het onderin de kaart erg druk ogen, terwijl het bovenaan de kaart open en rustig is. Het weglaten van Antarctica zorgt ervoor dat de meest bekende, meest bezochte en meest geliefde continenten op aarde mooi gecentreerd staan en de hoofdrol spelen. Uiteraard mijn excuses voor alle liefhebbers van Antarctica voor mijn persoonlijke voorkeur ;)

Schilder je naast wereldkaarten ook andere onderwerpen?

Jazeker, naast het illustreren van wereldkaarten, schilder ik ook graag landschappen en stadsgezichten. Bekijk hier mijn schilderijen collectie. Schilderen is iets wat ik al van kinds af aan doe en is voor mij een vorm van ontspanning en een manier om mezelf op artistieke wijze te uiten. Je zou kunnen zeggen dat al mijn reisgerelateerde kunstwerken, visuele vertalingen zijn van mijn mooie reisherinneringen die ik de afgelopen jaren heb mogen meemaken.

Ricardo Bouman | Creatief eigenaar van Wereldkaarten.Shop en Desenho Vormgeving

Wees geïnspireerd door mijn creatieve werk, maar respecteer mijn creaties en concepten zoals ik creaties van anderen respecteer.
Plagiaat word niet op prijs gesteld en op alle beelden op deze webshop rust Copyright