De persoon en het verhaal achter deze creatieve wereldkaarten webshop

parallax background
 

Informatie over WereldkaartenShop

Welkom ik ben Ricardo Bouman, creatief eigenaar van Wereldkaarten.shop
In het dagelijks leven ben ik een grafisch ontwerper en allround-fotograaf als zzp'er. Al van jongs af aan besteed ik mijn vrije tijd aan creatieve hobby's zoals tekenen en schilderen en op zowel de basisschool als op de middelbare school bleef ik dit met plezier doen. Het was voor mij dus een logische keuze om een grafische richting op te gaan. In het jaar 2000 begon ik met de studie grafisch vormgeven op het Grafisch Lyceum in Rotterdam en in 2005 verliet ik het pand met 2 diploma's op zak. Na de studietijd volgde een mooie 5-weekse reis door het zuiden van Brazilië en een bezoek aan Rio de Janeiro.Eenmaal terug in Nederland ging ik al snel aan de slag als grafisch vormgever bij een groot media-bedrijf in Den Haag en een ontwerpbureau in Delft. In 2011 ben ik gestart met mijn eigen onderneming: ontwerpbureau Desenho Vormgeving.
Vanaf 2006 ben ik steeds meer gaan reizen en fotograferen. Fotografie is op een gegeven moment uitgegroeid tot (een uit de hand gelopen) hobby en langzamerhand een belangrijke zakelijke activiteit geworden.
Als ode aan mijn reizen van de afgelopen 15 jaar, ben ik in 2016 begonnen met het illustreren van wereldkaarten. Landen die ik bezocht heb zijn: Brazilië, West-Amerika, Noorwegen, Hong-Kong, Australië, Nieuw-Zeeland en Europese (ei)landen zoals Portugal, Madeira, Kreta, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en het mooie Toscane en Venetië in Italië.
Ik schilder wereldkaarten zoals ik de wereld graag zie, namelijk: kleurrijk, contrastrijk, expressionistisch, abstract of juist heel modern en minimalistisch. Ook experimenteer ik graag met mediums als inkt- en verfsoorten en met natuurlijke materialen zoals koffiebonen en houtsoorten. Mijn favoriete medium is aquarel, zowel voor het schilderen van wereldkaarten als stadsgezichten en landschappen. Ik creëer vanuit ideeën en inspiratie en zo nu en dan met een knipoog naar hedendaagse interieurstijlen en woontrends.
"Creativiteit kost tijd" en het illustreren van hand-geschilderde kaarten en collages zijn tijdrovende klussen. Via deze webshop verkoop ik alleen mijn eigen werk. Ik ben dus geen tussenpersoon die illustratie inkoopt en vervolgens aanbied als print. Je zult in mijn webshop dus geen megagrote collectie aantreffen met meer dan 90 wereldkaarten, maar juist een zeer unieke collectie met handgemaakte kaarten die ik met veel plezier heb gemaakt.

 
Schilderen is voor mij een vorm van ontspanning. Het creëren van kunst gaat bij mij niet om meer meer meer, maar juist om het plezier tijdens het illustratie-, schilder- of collageproces. Mijn collage van de 'Wereldkaart in Koffiebonen' (zie foto hiernaast) heeft een formaat van 160x90cm en heeft mij ongeveer 8 maanden de tijd gekost om te lijmen (uiteraard tussen de bedrijven door en in mijn vrije tijd). Je kunt dus wel nagaan dat ik dit soort projecten voor mijn plezier doe en dat je wel een beetje gek moet zijn om dit uberhaupt te doen. Er zitten letterlijk honderden koffiebonen in deze collage verwerkt. Waarom ik dit werk gemaakt heb? Omdat ik gek ben op koffie. Espresso om precies te zijn, dus deze bijzondere wereldkaart is een ode aan mijn favoriete warme drank en heeft daarom een mooie plek gekregen in mijn eigen ontwerpstudio. Deze unieke koffiebonen wereldkaart is uiteraard ook verkrijgbaar als print via de webshop op elk gewenste formaat.
Klik hier om de Wereldkaarten van Koffiebonen bestelpagina te bekijken.
 

Ontstaan vanuit hobby

In mijn vrije tijd ben ik een echte traveljunkie en combineer dit met "reis- en natuurfotografie". Ik bezoek graag natuur(parken) en (middeleeuwse) steden.
Vanuit mijn interesse in schilderkunst, illustratie, interieurdesign, reizen en eindeloos turen in Bosatlassen en Google Earth, ontstond bij mij het idee om de ouderwetse wereld- en landkaarten eens in een zowel modern- als artistiek jasje te steken.
Woon- en zakelijke Interieurs schreeuwen soms om unieke wanddecoraties en een bijzondere wereldkaart aan de muur is dan vaak een geslaagd idee, vooral als je een reislustig persoon bent ingesteld of als het bedrijf internationaal is ingesteld. Een wereldkaart bij een lobby, receptie of vergaderruimte is dan een mooie eyecatcher waar mensen altijd een praatje maken over locaties die ze bezocht hebben.
 

Hoe is de webshop ontstaan?

Het begon allemaal in eind 2015 toen het mij interessant leek om in mijn kantoor en woonkamer een artistieke wereldkaart en een landkaart van Nieuw Zeeland aan de muur te hangen. Ik ben toen op zoek gegaan op verschillende webshops, maar zonder succes. Veel webshops boden dezelfde massaproducties die wereldwijd worden verkocht. Heel veel kaarten zien er ook erg nep uit.
Met nep bedoel ik dat de kaart overduidelijk in Photoshop is gemaakt en dus geen handgemaakt kaart is met bijvoorbeeld verf- en inktsoorten.

Ik schilder zelf graag landschappen en stadsgezichten en besloot daarom zelf een kleurrijke wereldkaart te schilderen in aquarel. Al snel raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het illustreren van wereld- en landkaarten en later volgden ook stadskaarten. Op een gegeven moment besloot ik om een collectie op te bouwen, met als doel een webshop te beginnen. Het heeft ongeveer één jaar geduurd om een collectie te schilderen en vervolgens de webshop te bouwen. In januari 2017 lanceerde ik de webshop WereldkaartenShop en sindsdien worden er nieuwe wereld- en landkaarten toegevoegd aan de collectie.
Nieuwe creaties, werkprocessen, winacties en andere ontwikkelingen publiceer ik op mijn Instagram pagina via: @wereldkaartenshop
 
 

VRAGEN EN ANTWOORDEN

In de zomer van 2017 stond ik voor het eerst op Markt in het Park in Zoetermeer. Er waren veel mensen geïnteresseerd in mijn wereld- en landkaarten, maar er waren ook mensen die serieuze vragen stelden. Hieronder lees je enkele van deze vragen en mijn antwoorden.

 

Wat is het grote verschil tussen jou werk en dat van andere wandkaarten-webshops?

Er zijn meerdere verschillen, maar het grootse verschil zit 'm vooral in de kwaliteit van de illustraties en van de wanddecoratie (de print) wat je uiteindelijk aan de muur hangt.
Als grafisch ontwerper ben ik erg kritisch op mijn eigen werk. Alleen de beste designs verdienen een plek in de collectie. Alle designs in mijn webshop zijn in hoge resolutie gefotografeerd in een fotostudio en op professionele wijze bewerkt tot een digitaal bestand. Dit zorgt ervoor dat mijn designs op elke gewenste materiaal en formaat kan worden uitgeprint in grafische topkwalitiet.

Massaproducties daar in tegen hebben veelal een goedkope uitstraling en soms zeer onrealistische designs. Een goed voorbeeld is Indonesië, dat vaak als één eiland word weergegeven, terwijl iedereen weet dat Indonesië uit talloze eilanden bestaat. Dit soort details vind ik interessant om weer te geven en zie je dus terug in mijn werk. Massaproducenten gebruiken vaak goedkopere inktsoorten waardoor een print al vrij snel zijn oorspronkelijke kleur zal verliezen. Vaak is Zwart niet echt zwart, maar eerder een doffe grijssoort. De producties van Wereldkaarten.shop worden in Nederland uitgevoerd met professionele printers die met maar liefst 12 UV bestendige inktkleuren printen.

Massaproducenten ontwerpen in meeste gevallen zelf geen kaartendesigns, maar weten het wel mooi te verkopen als 'onze kaarten' Dit soort bedrijven doen slimme handel om zo snel mogelijk de vruchten te plukken van een woontrend. Ze kopen daarom alleen illustraties in, om vervolgens te verkopen als print. Dit zijn vaak illustraties die wereldwijd worden aangeboden door talloze ander webshops. Massaproducties zijn daarom iets goedkoper, maar zeker niet uniek te noemen.

Hoe lang duurt het om een kaart te maken en hoe is het mogelijk dat een schilderij verkrijgbaar is als een print ?

Het tekenen en schilderen van een wandkaart kost gemiddeld 15 a 20 uur om te maken. Als een kaart is afgerond, fotografeer ik het kunstwerk in hoge resolutie met een professionele spiegelreflexcamera. Met behulp van fotografische software (zoals Photoshop en Lightroom), optimaliseer ik het gedigitaliseerde werk op het gebied van witbalans, scherpte en kleurcontrast, zodat het digitale bestand overeenkomt met het originele schilderij. Deze handelingen zorgen er ook voor dat de kaarten zo scherp en zo realistisch mogelijk kunnen worden geprint op alle materiaalsoorten.
Om professionele prints te kunnen aanbieden, werk ik samen met Werk aan de Muur. Dit is een innovatieve en awardwinning printbedrijf die garant staat voor hoog kwalitatieve printproducties op bijzondere materialen en een uitstekende (klanten)service.
 

Maak je (ook) kaarten met Photoshop(filters), 3D-software, Mapbox of OpenStreetMap?

Nee, daar doe ik niet aan.
Ik gebruik Photoshop, niet om wereld- en landkaarten mee te maken.
Ik gebruik Photoshop alleen om het digitale fotobestand van mijn handgeschilderde kunstwerk op digitale wijze te optimaliseren, zodat het zo realistisch mogelijk kan worden geprint op de beschikbare materiaalsoorten.
Het gebruik van gratis topografische software zoals Mapbox en/of i.c.m. OpenStreetMap (OSM) met als doel stadskaarten te verkopen, gaat in tegen mijn principes als creatieve ontwerper. De al bestaande topografische kaarten op www.OpenStreetMap.nl vallen binnen de CC0 - Creative Commons regelgeving en zijn gratis te gebruiken voor iedereen. En merendeel van de webshops die stadskaarten verkopen maken hier gretig gebruik van. Want tja, deze kaarten liggen voor het oprapen. WereldkaartenShop loopt niet mee met dit soort schaapskuddes. In plaats van verkopen van gratis kaarten, creëer ik natuurlijk veel liever zelf unieke wereld- en landkaarten die ik met trots verkoop als 'eigen design' of 'Dutch Design'.

Zijn jouw moderne wereldkaarten ook handgemaakt?

Mijn moderne kaarten zoals de Geometrische Wereldkaart, heb ik geïllustreerd op de computer met een digitale tekenpen.
Een digitale tekenpen is in feite gewoon een tekenpen, alleen verschijnen de getekende lijnen niet op papier, maar direct op het beeldscherm.
Mijn Typografische Wereldkaart is een ander verhaal. Om deze te creëren heb ik een flinke puzzel in elkaar moeten zetten, bestaande uit getypte landnamen (in het Nederlands) in verschillende groottes. Het lettertype heb ik wel overal hetzelfde gehouden, anders zou het kunstwerk te druk worden.
 

Waar is Antarctica?

Goede vraag! Antarctica word in een wereldkaart altijd afgebeeld als langwerpige strook onderaan de wereldkaart. Dit vind ik zelf niet zo fraai. In een staatkundige wereldkaart is het tonen van Antarctica natuurlijk de normaalste zaak van de....wereld (haha), maar artistiek gezien zorgt Antarctica voor een onbalans in de compositie. Bij het vertonen van Antarctica zal het onderin de kaart erg druk ogen, terwijl het bovenaan de kaart open en rustig is. Het weglaten van Antarctica zorgt ervoor dat de meest bekende, meest bezochte en meest geliefde continenten op aarde mooi gecentreerd staan en de hoofdrol spelen. Uiteraard mijn excuses voor alle liefhebbers van Antarctica voor mijn persoonlijke voorkeur ;)

Schilder je naast wereldkaarten ook andere onderwerpen?

Jazeker, naast het illustreren van wereldkaarten, schilder ik ook graag landschappen en stadsgezichten. Bekijk hier mijn schilderijen collectie. Schilderen is iets wat ik al van kinds af aan doe en is voor mij een vorm van ontspanning en een manier om mezelf op artistieke wijze te uiten. Je zou kunnen zeggen dat al mijn reisgerelateerde kunstwerken, visuele vertalingen zijn van mijn mooie reisherinneringen die ik de afgelopen jaren heb mogen meemaken.

Ricardo Bouman | Creatief eigenaar van Wereldkaarten.Shop en Desenho Vormgeving





Wees geïnspireerd door mijn creatieve werk, maar respecteer mijn creaties en concepten zoals ik creaties van anderen respecteer.
Plagiaat word niet op prijs gesteld en op alle beelden op deze webshop rust Copyright